Hanna Höglund besvarar vanliga frågor om serien

Vad betyder det som du skrev i min bok när du signerade den?

Jag brukar skriva “Te ad circulum move!” vilket också står på startsidan till Den Goda Cirkelns geografi. Orden är på latin och svaret på gåtan återfinns i slutet av första kapitlet i Ljus som varit dolt. Det är den trollformel som Angelou uttalar över Lillevi och Lianne som förflyttar dem till Den Goda Cirkeln. Han säger Eos ad circulum move! – Förflytta dem till Cirkeln! När jag signerar en bok brukar jag alltså kasta samma trollformel över dig, för att du ska komma till den magiska värld där boken utspelar sig. För mer latinska fraser kika här.

Är serien självbiografisk?

Nej, absolut inte! Inget av det som händer i boken har hänt på riktigt. När det står i tidningen om min magiska barndom som blivit böcker, handlar det om att jag började hitta på historien som blev Berättelsen om Lianne redan när jag var liten. Därför har jag levt med Lianne, Shomin, Iam, Jonna, Rasim, Madlinna, Lillevi, Jättemaran, Tornquist och alla de andra väldigt, väldigt länge. Men ingen finns på riktigt och boken är påhittad – hur mycket jag än önskar något annat. 

Vad menas med portalfantasy?

Portalfantasy är en sorts fantasisaga som börjar i vår värld och sedan fortsätter i en annan. Magin träder in i boken på grund av denna förflyttning som sker genom någon sorts portal. I Narnia är det ett klädskåp, i Harry Potter är det på en tågstation och Lianne reser genom ett träd. Utan portalen, inget magiskt äventyr i den här genren. Eftersom den vida eken inte bara är portalen till Den Goda Cirkeln, utan dessutom Advels riksvapen som också sitter på Liannes skoluniform, fick det tjäna som avsnittsavdelare genom första boken. Vill du köpa en tygväska med symboler för alla böcker så kika här!

Vem har hittat på allt latin i boken?

Det har jag! Jag är gymnasielärare i svenska och latin och har alltså studerat latin i flera år på Göteborgs Universitet. Latin är jättekul att läsa eftersom det ger stor förståelse för språkhistoria och språkförändring och dessutom får man grotta ner sig i tvåtusen år gamla texter och lära känna människorna i antikens Rom.

Omslagen är så vackra – men är det porträtt av dig?

Inte alls! Lianne må ha samma ögonfärg som jag, men hon är inte en variant av Hanna. Lianne är sin egen. Från början var hon baserad på min syster Anneli, men hon har växt ur leken och skapat sin egen historia. Se en video om böckernas illustratör här

Hur många böcker finns i serien?

Fem böcker är det, allt som allt och sista gavs ut sommaren 2020. I första boken fyller Lianne tolv, i andra boken har Lianne hunnit bli fjorton-femton år, i tredje boken är hon tjugoett och i sista två böckerna är hon trettiotvå. Du som läsare får följa Lianne under tjugo år, medan världen mörknar och hoten blir större allteftersom hon blir det.

Den Goda Cirkeln är en så härlig plats att vara på – kommer det någonsin mer?

Jag skriver på en prequel som utspelar sig i samma värld men  långt, långt tidigare. Följ gärna mig på Instagram för att inte missa nyheter kring kommande boksläpp, förhoppningsvis under 2022.

Jag vill att du kommer till min skola/bibliotek och pratar. Går det?

Det beror på var du bor. Be din lärare kontakta mig på hanna@lianne.se så ser vi vad vi kan ordna!

Jag skriver också böcker. Har du några tips?

Följ mig gärna på instagram där jag skriver uppdateringar kring mitt egna skrivande. Här är en länk till alla mina inlägg på Debutantbloggen och här har jag samlat mina bästa skrivartips-inlägg på ett och samma ställe. Vill du att jag kommer till ditt bibliotek och håller en skrivarworkshop? Be ditt bibliotek kontakta mig på hanna@lianne.se

Du vill inte ge ut min bok på Vilse Förlag?

För närvarande har jag inte tid att kika på andras manus, men jag lovar att säga till när det blir ändring på det. Vilse Förlag vill växa på sikt.

Har du en fråga till Hanna? Skicka henne ett meddelande på instagram, eller maila hanna@lianne.se

5 kommentarer

Ellen · 2020-07-05 kl. 21:06

Hej, min kompis sa att man kunde göra ett test men jag hittar inte det så jag undrar hur jag hittar det?
Ps: Ljus som varit dolt är den bästa boken jag någonsin läst.

  admin · 2020-07-09 kl. 15:14

  Hej Ellen,

  Nu fungerar quizet igen och det ligger här: https://lianne.se/quiz/#/

  Vad roligt att du tycker om Ljus som varit dolt!

Maja · 2017-03-01 kl. 20:58

Ja jag har läst dem första böckerna och jag tycker att dem är as bra

Maja · 2017-02-14 kl. 16:16

När kommer den fjärde säsongen ut och vad kommer den handla om?

  admin · 2017-02-24 kl. 00:21

  Den fjärde delen i Berättelsen om Lianne släpps under andra halvan av 2018. Datum är inte satt än. Mer information om del fyra släpps löpande på vårt instagramkonto @lianne.se och titeln på sista boken om Lianne offentliggörs tillsammans med omslagen i början på 2018. Har du läst de första tre böckerna?
  /Admin