Fäktning i Den Goda Cirkeln

”Här läser vi inte, här pratar vi mycket lite, eftersom vi tränar och vi tränar hårt. Flit är enda sättet att bli skicklig med svärd och det finns inga genvägar. Övning ger färdighet, och tro mig, när ni väl möter fienden är färdighet det enda som kan rädda er.” 
Ur I levande mörker

I Berättelsen om Lianne slåss häxorna med magi och svärd. Vilken stridsteknik en häxa använder beror på vilka magiska gåvor man har och var man placerats i armén. 


Fäktningen som finns i de fem böckerna är baserade på historisk fäktning, nämligen tyskt långsvärd från 1400-talet. Det finns föreningar som är experter på att läsa och tolka gamla texter och sedan utöva europeisk, historisk kampsport och en av världens mest framgångsrika tävlingsfäktare är Julia Yli-Hukka från Borås. Julia har bland annat tagit två SM-guld i långsvärd samt segrat i tävlingar som Nordic Historical fencing League och det inofficiella värdsmästerskapet Swordfish. Julia är även tränare i GHFS, Göteborgs Historiska Fäktskola, och agerar som inbjuden instruktör i andra klubbar.


Intervju med Julia Yli-Hukka

Julia, hur kom det sig att du började fäktas i just historisk fäktning?
Julia Yli-Hukka
Fotograf Johan Mattsson

Jag fick tips av en kompis när jag skulle flytta till Göteborg och blev nyfiken på att prova. Jag hade aldrig tränat kampsport tidigare och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det var kärlek vid första ögonkastet!  Träningarna var både roliga och fysiskt tuffa, vilket passade mig. Träningskompisarna blev snabbt till vänner som jag har kvar än idag. Jag kommer ihåg att det till en början kunde vara läskigt att slå på andra och att bli slagen med svärd, men tränarna var duktiga och lärde mig kontroll och att lita på mig själv. Nu har jag fäktats i nästan tio år och är glad att jag vågade prova eftersom det har gett mig så mycket. 

Hur skulle du beskriva fäktningen i Berättelsen om Lianne?

Starkaste fäktminnet från böckerna är när vi i I levande mörker är med på Castella och Mikas introduktionslektion i fäktning. Det är exakt samma saker som vi pratar om när vi fäktas! Som fäkttränare blev jag särskilt imponerad av hur Mika ringade in och förmedlade kärnan i fäktkonsten. Då förstod jag också hur duktig han var med svärdet. All fäktning i Berättelsen om Lianne andas samma känsla. Det är fäktning på riktig.

Julia på Bokmässan 2017
Vilken karaktär i Berättelsen om Lianne är du mest sugen på att fäktas mot på riktigt?

Jag hade gett vad som helst för att ha Mika och Jonna att träna med. Båda är otroligt skickliga med svärd och har fantastiska personligheter. Fäktningen blir så givande när den man tränar med är en duktig lärare som Mika eller skarpsynt som Jonna. 

Det hade varit väldigt spännande att möta en Yarull med svärd…

Niklas Mårdby, tränare GHFS
Har du en favoritbok i serien?

Jag kan inte välja bara en eftersom de är en så bra helhet tillsammans. Jag har alltid uppskattat känslan av ljus i varje bok fastän det bitvis varit väldigt mörkt. Det var extra roligt att läsa när mitt och Liannes liv sammanföll (vi var gravida samtidigt). Då kände jag extra samhörighet till henne.

Vad är ditt bästa tips till någon som läst Berättelsen om Lianne och blir intresserad av historisk fäktning?

Våga prova om du är nyfiken. Fäktning är en rolig träningsform och du kommer att förstå fäktningen i böckerna på ett helt annat sätt när du själv kan grunderna!

Kika in på GHFS, Göteborgs Historiska Fäktskola, och läs mer!


Julia Yli-Hukka och Niklas Mårdby lajvar ond och god häxa på Liannebalen 2020