Fakta om Advel

Huvudstad: Nordherby
Invånare: 9 miljoner
Nationell färg: Röd
Vatten: Insjöar. Inget hav.
Klimat och natur: Växlande årstider. Lövskog och fjäll.
Kända byggnader: Nordherby Slott samt Portalen, byggnaden från vilken häxorna kan resa till jorden.
Största exportvara: Designmöbler och silversmide.
Regenter: Drottning Agnes och Kung Erik Ljungeld


Lianne njöt av folkfesten och utsikten, men något i bilden stämde inte. Molnen rör sig inte åt samma håll som flaggorna. Vad besynnerligt det såg ut, som om vinden hade en annan riktning i himlen än nere på torget.

Men det var inte bara molnen och flaggorna som gick åt olika håll. Alla moln rörde sig åt olika håll. Från himlens alla hörn fördes de samman och hopades över slottstaket. Lianne drog efter andan. Molnen hade formats till bilden av ett träd. En ek. En stark stam med vid krona av de tunnaste, vita moln bredde ut sig över Slottet. Folket tystnade och mamma viskade att antagligen stod kung Erik i tornet just nu, och molnen lydde under honom.

Som om någon arrangerat tystnaden, hördes musik på avstånd. Från första ton grep den där musiken tag i Lianne. Hon hörde en melodi som alltid kunnat, samtidigt som den var olik all annan musik hon hört. Rytmerna var exotiska, sög tag och manade till dans.

Musiken växte medan musikanter i vita kläder marscherade närmare. Lianne försökte urskilja om melodin gick i dur eller moll, men det lät som både och. En omöjlig blandning av bekant och sällsamt. Musiken ringlade sig kring henne, som om den var en person som smugit nära och dess kroppsvärme kom nackhåren att resa sig.

Ungefär då insåg Lianne att det här skulle inte bli vilken parad som helst.

Ur Ljus som varit dolt

Tillbaka till kartan!