FAQ: vanliga frågor

Hanna Höglund besvarar vanliga frågor om Ljus som varit dolt.

Vad betyder det som du skrev i min bok när du signerade den?

IMG_0517Jag brukar skriva “Te ad circulum move!” vilket också står på startsidan till lianne.se. Orden är på latin och svaret på gåtan återfinns i slutet av första kapitlet i Ljus som varit dolt. Det är den trollformel som Angelou uttalar över Lillevi och Lianne som förflyttar dem till Den Goda Cirkeln. Han säger Eos ad circulum move! – Förflytta dem till Cirkeln! När jag signerar en bok brukar jag alltså kasta samma trollformel över dig, för att du ska komma till den magiska värld där boken utspelar sig.

Är serien självbiografisk?

Nej, absolut inte! Inget av det som händer i boken har hänt på riktigt. När det står i tidningen om min magiska barndom som blivit böcker, handlar det om att jag började hitta på historien som blev Berättelsen om Lianne redan när jag var liten. Därför har jag levt med Lianne, Shomin, Iam, Jonna, Rasim, Madlinna, Lillevi, Jättemaran, Tornquist och alla de andra väldigt, väldigt länge. Men ingen finns på riktigt och boken är påhittad – hur mycket jag än önskar något annat.

Vad menas med portalfantasy?

Portalfantasy är en sorts fantasisaga som börjar i vår värld och sedan fortsätter i en annan. Magin träder in i boken på grund av denna förflyttning som sker genom någon sorts portal. I Narnia är det ett klädskåp, i Harry Potter är det på en tågstation och Lianne reser genom ett träd. Utan portalen, inget magiskt äventyr i den här genren. Eftersom den vida eken inte bara är portalen till Den Goda Cirkeln, utan dessutom Advels riksvapen som också sitter på Liannes skoluniform, fick det tjäna som avsnittsavdelare genom hela boken. Vad som kommer stå som symbol för andra boken hemlighåller jag så länge.

Vem har hittat på allt latin i boken?

Det har jag. Jag är gymnasielärare i svenska och latin och har alltså studerat latin i flera år på Göteborgs Universitet. Latin är jättekul att läsa eftersom det ger stor förståelse för språkhistoria och språkförändring och dessutom får man grotta ner sig i tvåtusen år gamla texter och lära känna människorna i antikens Rom. Tyvärr har jag ingen tjänst som latinlärare eftersom för få elever väljer att studera detta oerhört intressanta språk, och vet ni vad som händer med ett språk man inte använder? Man glömmer lite. Därför har jag bett Sara Erhling, fil. dr i latin på Göteborgs Universitet att korrekturläsa (alltså, rätta) det latin som jag skrivit. Jo. Ett och annat ord hade väl hamnat i fel form.

Omslaget är så fantastiskt vackert – men är det en porträtt av dig?

Inte alls! Lianne må ha samma ögonfärg som jag, men hon är inte en variant av Hanna. Lianne är sin egen. Från början var hon baserad på min syster Anneli, men hon har växt ur leken och skapat sin egen historia.

Hur många böcker finns i serien?

Fyra böcker är det, allt som allt. Alla fyra är redan skrivna, men det återstår lite redigeringsarbete. I andra boken har Lianne hunnit bli fjorton-femton år, i tredje boken är hon tjugoett och i sista är hon trettiotvå.

Boken slutade så spännande – hur länge måste jag vänta på tvåan?

Den kommer under våren 2015 är planen. Min fantastiske illustratör Sean McMullin håller på att skapa omslaget och jag längtar efter att få visa det för er innan året är slut! Kika ofta in här för att inte missa något!

Jag vill att du kommer till min skola/bibliotek och pratar. Går det?

Det beror på var du bor. Be din lärare kontakta mig på hanna@lianne.se så ser vi vad vi kan ordna!

Jag skriver också böcker. Har du några tips?

Följ mig gärna på debutantbloggen.se där jag skriver massor om både skrivandets hantverk och förlagsbranschen. Här är en länk till alla mina inlägg och här har jag samlat mina bästa skrivartips-inlägg på ett och samma ställe.

Du vill inte ge ut min bok på Vilse Förlag?

För närvarande har jag inte tid att kika på andras manus, men jag lovar att säga till när det blir ändring på det. Vilse Förlag vill växa på sikt.

5 Svar på “FAQ: vanliga frågor”

 1. Ellen

  Hej, min kompis sa att man kunde göra ett test men jag hittar inte det så jag undrar hur jag hittar det?
  Ps: Ljus som varit dolt är den bästa boken jag någonsin läst.

  Svara
  • admin Inläggsförfattare

   Den fjärde delen i Berättelsen om Lianne släpps under andra halvan av 2018. Datum är inte satt än. Mer information om del fyra släpps löpande på vårt instagramkonto @lianne.se och titeln på sista boken om Lianne offentliggörs tillsammans med omslagen i början på 2018. Har du läst de första tre böckerna?
   /Admin

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *